Monday, March 30, 2009

EARTH HOUR & CERITA MOMOK

apa uolls buat masa earth hour ??? hehehe... masa earth hour nih aku ada kat kg aku.. mak aku paling excited sekali nak tutup lampu.. petang tuh dah suh aku beli lilin dah... tapi ada jugak jiran tetangga kat sini selamba jer tak tutup lampu.. xtvt masa bergelap nih.. aku , adik aku ngan mak aku duduk kat dapur ditemani cahaya lilin ... sambil cerita momok.. aku pun tak tahu la.. bila gelap jer mest nak citer pasal momok.. aku nih dah lah penakut giler.. tapi kan.. aku rasa baru jer kami bercerita 2, 3 citer hantu dah hampir sejam...adeeb pulak berkepit jer ngan mizi tengok berita ngan atok dia..

notakakihantu:ada lagi ke hantu dalam dunia siber nih..???

Friday, March 27, 2009

TV

semalam pas balik keje , aku ajak mizi gi tengok TV... mek tahu uolls dah ada sorang sebijik kat umah kan..??? Plasma ke LCD...? hehehehe... setelah di congkak...ops..!! setelah dicongak mek berkenan ngan SAMSUNG LCD 37 inc.. tapi belum beli lagi la... tengah tunggu bayaran royalti mek .. kuikuikuikui..

notakaki: haruslah beli benda yang nampak , dari mek menghabiskan duit mek sesuka hati kan..uolls?

Friday, March 13, 2009

AWASS!!

Penyakit Tangan , Kaki & Mulut....

Apakah Penyakit ini?

* Kebiasaannya menyerang kanak - kanak di bawah umur 10 tahun.
* Tanda - tanda penyakit timbul 3 hingga 7 hari selepas jangkita virus.
* Peringkat awal, pesakit akan merasa kurang selera makan dan berasa
tidak selesa.
* Ruam yang mungkin menjadi lepuh muncul pada tangan, punggung dan
kaki sehingga merebak ke bahagian tubuh yang lain
* Ulser timbul didalam mulut pesakit.

Bagaiman penyakit ini tersebar ?

* Direct Contact dengan titisan bersin dan batuk pesakit atau rembesan
mulut dan hidung atau melalui makanan/minuman yang tercemar oleh
najis pesakit.
* Menyentuh cecair lepuh pesakit.

Adakan penyakit ini serius ?

* Komplikasi jarang berlaku.
* Penyakit tangan , kaki dan mulut yang disebabkan oleh virus EV71 boleh
dikaitkan dengan komplikasi neurologikal seperti aseptic meningitis dan
encephalitis.

Apakah yang petut dilakukan apabila anak anda menunjukkan
tanda - tanda penyakit ini.


Bawa anak berjumpa doktor dengan segera !! Patuhi nasihat yang diberikan.
Jika anak anda tidak dimasukkan ke hospital ;

* Jangan hantar anak ke Tadika, Taskan dll.
* Asingkan anak dan peralatannya dari kanak - kanak lain.
* Cuci barangan anak tersebut dengan sabun dan air yang bersih.
* Basuh tangan dengan sabun dan air yang bersih sebelum dan selepas
menyentuh anak.
* Bawalan anak berjumpa doktor sekiranya keadaan menjadi bertambah teruk.

Ini serba sedikit maklumat mengenai PTKM . Untuk makluman uolls Taska Adeeb dah dapat wabak PTKM ini. Risau mek , Taska ditutup sehingga 18 Mac 2009. ni... sama - samalah kita doakan adik - adik yang kena wabak PTKM ini akan cepat sembuh.

Tuesday, March 10, 2009

tag...tag...tag...

Dah lama gak tak kena tag nih.. teruja je mek nak buat.. jom jawab tag..!!!

Rules:
It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag 10 people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real. Nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy or girl name question. Have fun!

1. What is your name: NNZ

2. A four letter word: Nona

3. A boy's name: Nazeef
4. A girl's name: Nureen

5. An occupation: Nurse

6. A colour: Navy

7. Something you wear: NOSE ( kasut mek!! )
8. A food: Nasi Lemak

9. Something found in the bathroom: Napkin

10. A place: New York, USA - hantam!!

11. A reason for being late: Ngantuk!!

12. Something you shout: NOOOOOOO.....!!!!!

13. A movie title: Nujum Pak Belalang.....ahli nujum lah temberang....

14. Something you drink: Nescafe Ice

15. A musical group: N'Sync

16. A street name: Nanyang Siangpao Street .. ada ker??? ada kot....

17. A type of car: Nissan

18. A song title: No One - Alicia Keys
19. A verb: Negotiate


eeee.... akhirnye dapat gak mek jawab sume tag ini.. tapi tak tahu nak tag sapa dah.. harap orang jer lah tag mek nih...

dah jejak kata ko..

Monday, March 30, 2009

EARTH HOUR & CERITA MOMOK

apa uolls buat masa earth hour ??? hehehe... masa earth hour nih aku ada kat kg aku.. mak aku paling excited sekali nak tutup lampu.. petang tuh dah suh aku beli lilin dah... tapi ada jugak jiran tetangga kat sini selamba jer tak tutup lampu.. xtvt masa bergelap nih.. aku , adik aku ngan mak aku duduk kat dapur ditemani cahaya lilin ... sambil cerita momok.. aku pun tak tahu la.. bila gelap jer mest nak citer pasal momok.. aku nih dah lah penakut giler.. tapi kan.. aku rasa baru jer kami bercerita 2, 3 citer hantu dah hampir sejam...adeeb pulak berkepit jer ngan mizi tengok berita ngan atok dia..

notakakihantu:ada lagi ke hantu dalam dunia siber nih..???

Friday, March 27, 2009

TV

semalam pas balik keje , aku ajak mizi gi tengok TV... mek tahu uolls dah ada sorang sebijik kat umah kan..??? Plasma ke LCD...? hehehehe... setelah di congkak...ops..!! setelah dicongak mek berkenan ngan SAMSUNG LCD 37 inc.. tapi belum beli lagi la... tengah tunggu bayaran royalti mek .. kuikuikuikui..

notakaki: haruslah beli benda yang nampak , dari mek menghabiskan duit mek sesuka hati kan..uolls?

Friday, March 13, 2009

AWASS!!

Penyakit Tangan , Kaki & Mulut....

Apakah Penyakit ini?

* Kebiasaannya menyerang kanak - kanak di bawah umur 10 tahun.
* Tanda - tanda penyakit timbul 3 hingga 7 hari selepas jangkita virus.
* Peringkat awal, pesakit akan merasa kurang selera makan dan berasa
tidak selesa.
* Ruam yang mungkin menjadi lepuh muncul pada tangan, punggung dan
kaki sehingga merebak ke bahagian tubuh yang lain
* Ulser timbul didalam mulut pesakit.

Bagaiman penyakit ini tersebar ?

* Direct Contact dengan titisan bersin dan batuk pesakit atau rembesan
mulut dan hidung atau melalui makanan/minuman yang tercemar oleh
najis pesakit.
* Menyentuh cecair lepuh pesakit.

Adakan penyakit ini serius ?

* Komplikasi jarang berlaku.
* Penyakit tangan , kaki dan mulut yang disebabkan oleh virus EV71 boleh
dikaitkan dengan komplikasi neurologikal seperti aseptic meningitis dan
encephalitis.

Apakah yang petut dilakukan apabila anak anda menunjukkan
tanda - tanda penyakit ini.


Bawa anak berjumpa doktor dengan segera !! Patuhi nasihat yang diberikan.
Jika anak anda tidak dimasukkan ke hospital ;

* Jangan hantar anak ke Tadika, Taskan dll.
* Asingkan anak dan peralatannya dari kanak - kanak lain.
* Cuci barangan anak tersebut dengan sabun dan air yang bersih.
* Basuh tangan dengan sabun dan air yang bersih sebelum dan selepas
menyentuh anak.
* Bawalan anak berjumpa doktor sekiranya keadaan menjadi bertambah teruk.

Ini serba sedikit maklumat mengenai PTKM . Untuk makluman uolls Taska Adeeb dah dapat wabak PTKM ini. Risau mek , Taska ditutup sehingga 18 Mac 2009. ni... sama - samalah kita doakan adik - adik yang kena wabak PTKM ini akan cepat sembuh.

Tuesday, March 10, 2009

tag...tag...tag...

Dah lama gak tak kena tag nih.. teruja je mek nak buat.. jom jawab tag..!!!

Rules:
It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag 10 people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real. Nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy or girl name question. Have fun!

1. What is your name: NNZ

2. A four letter word: Nona

3. A boy's name: Nazeef
4. A girl's name: Nureen

5. An occupation: Nurse

6. A colour: Navy

7. Something you wear: NOSE ( kasut mek!! )
8. A food: Nasi Lemak

9. Something found in the bathroom: Napkin

10. A place: New York, USA - hantam!!

11. A reason for being late: Ngantuk!!

12. Something you shout: NOOOOOOO.....!!!!!

13. A movie title: Nujum Pak Belalang.....ahli nujum lah temberang....

14. Something you drink: Nescafe Ice

15. A musical group: N'Sync

16. A street name: Nanyang Siangpao Street .. ada ker??? ada kot....

17. A type of car: Nissan

18. A song title: No One - Alicia Keys
19. A verb: Negotiate


eeee.... akhirnye dapat gak mek jawab sume tag ini.. tapi tak tahu nak tag sapa dah.. harap orang jer lah tag mek nih...