Tuesday, November 22, 2011

Tahniah HARIMAU MALAYA !!!

Selamanya - Ultras Malaya

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya sokong Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah

Inilah tanah tumpahnya darahku
Negara pasukan piala hanya satu
Harimau kami berlari laju
Belang nak tertanggal dari baju
Harimau kami cekap gelecek
Pertahanan lawan tumbang sederet
Bila turun padang berumahkan gelanggang
kalau berani mari bertandang hah

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya ooh Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya

Semua berlari hingga tiada keringat
Gol pertama untuk negara kedua untuk pingat
Bila atas padang main tak ingat
Tiap hantaran kemas tiap gerak ligat
Pernah kah ada harimau yang jinak
Jawapan nya tidak semestinya lincah
Penyokong di stadium beranak pinak
Untukmu Malaysia kami ceria

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya ooh Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya

Hey, mari kita semangat
Hitam kuning terpahat
Mari kita berjuang
Teguh berperang di padang
Sekali lagi maju lagi serang lagi
Gagah berani sebati tidak gentar tenang
Dengan sorakan gemilang
Harimau malaya pasti menang

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya ooh Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya

Thursday, November 10, 2011

lamanyerrrrr... tak update..!!!

CAK!!! hehehehe....


sebenor-benornya..ada je cerita2 untuk dikongsi kan tapi masa tak mengizinkan... saya akan cuba sedaya upaya untuk update blog saya yang cute ni.. sekurang-kurang nya .. hmmm seminggu sekali.. waaaahhhh.. semangat...!! tata..titi.. tututtttt....


Thursday, August 11, 2011

sama tapi tak serupa ...

Salam...

just to share.... ;-)


Adeeb Emir - 1 year +++

Aidil Emir - 1 year +++

sama ke?


Tuesday, August 9, 2011

pukul berapa datuk harimauuuuuu....

salam... hari ni nak citer sikit pasal Adeeb Emir, pagi tadi tengah mandi kan dia tiba-tiba dia cakap "mama.. nanti beli kan Adeeb jam.. jam yang biasa-biasa je...." saya pun terfikir anak saya ni mimpi pasal jam ke malam tadi.. hehehe saya pun bagi tahu kat anak saya "ok nanti kita ajak papa pergi beli kat Alamanda.." apa lagi tersengih - sengih la Adeeb dengar saya cakap , mesti tak sabar - sabar dah Adeeb Emir tu. Yang pasti semua kartun animasi seperti contoh kat bawah ni semua nya dah ada.. apa la yang dimaksudkan oleh Adeeb.. jam yang biasa - biasa tu yeee??? hmmm...




apalagi ??? semua dah ada hehehe.. kita tunggu dan lihat je la ye apakah jam pilihan Adeeb nanti..

ni pula pilihan mama .. agak2 nya papa approve tak? hehehe..
Disney Cars - Lightning McQueen by Swatch
atau yang ini....
Disney Cars - Lightning McQueen 95 by Swatch

kalau tunjuk kat Adeeb ni mesti suka sangat2 ni..


Thursday, August 4, 2011

Tema Hari Raya


Salam ... hehehe.. hari ni saya nak cerita pasal tema hari raya.. kebiasaannya memang ada tema kan .. color itu color ini.. tema kami pada tahun ini ialah 'BIRU" tak kisah la biru laut ke biru kelaut ke janji biru .. actually our grandma a.k.a WAWA yang pilih color tu... so ada rasa tak sabar pulak nak beraya.. harus semua biru masa tu hahaha.. meriahh...!! silap2 macam kontijen CELCOM BLUE pula nanti.. ni dia maksud disebalik color biru.. mungkin ada banyak lagi tapi ini je yang dapat cari ...
Biru
Positif: keheningan, mencintai, kesetiaan, keamanan, percaya, intelligence

ni contoh kain color biru cantik kan? saya ambil dari www.lamanbatikonline.blogspot.com

*notakakikubiru: baju raya saya dah siap ke.. ???*


Wednesday, August 3, 2011

3 Ramadhan

Assalamualaikum....

hari ni dah masuk hari ke-3 umat Islam berpuasa.. rasa nya belum terlambat untuk saya ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al - Mubarak kepada muslimin & muslimat di seluruh dunia... fuhh... !!! ucapan terbaik nih. hehhe.. hari ni saya teringin nak makan masak lemak telur itik + belimbing .. *baru kul 11 pagi dah teringin nak makan bagai kekekeke* ni ha resipi yang saya amik dari 'rasa online' harus cuba nih...

Bahan-bahan:

12 biji telur itik

100gm belimbing buluh

200gm cili padi

7.5cm kunyit hidup

3 batang serai | diketuk

3 helai daun kunyit | dicarik

4 sudu makan cuka

1 liter santan

Air secukupnya

Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara memasak:

1. Didihkan air dan masukkan cuka. Perlahankan api dan pecahkan telur itik perlahan-lahan ke dalamnya. Ketepikan.

2. Masukkan bahan kisar, serai dan air secukupnya ke dalam periuk. Biarkan sehingga air hampir kering.

3. Kemudian masukkan daun kunyit, belimbing buluh, santan dan perasakan. Kacau sebati dan perlahankan api.

4. Akhir sekali, masukkan telur itik tadi dan didihkan seketika. Sedia untuk dihidangkan.



hayohhh... saya dah terliur ni.. hahahah.. ok..ok.. lupakan...lupakan... sambung kerja .. daaa...

Tuesday, June 14, 2011

BZ kerrr????

Sejak dua menjak ni rasa cam bz jer.. sampai tak sempat nak update blog ku yang cute ini... banyak benda sebenornye teman nak citer tapi apa kan daya.. kena lantik PA kah.... apa apapun di kesempatan ini teman nak doakan semua kawan2 teman diluar sana dan yang teristimewa kepada geng kepohci teman ler.. semoga sihat sejahtera.. *tapi deme jarang benor komen kat blog teman entah2 deme tak bace pun blog teman ni..ate kita bakor ajer.. hehehe....


Monday, May 30, 2011

Al-Fatihah...

Hari ni mak lang aku atau lebih dikenali sebagai Ibu telah pergi meninggalkan kami sekeluarga..
segala nasihat yang telah ibu beri akan kami ingat sampai bila - bila.. terima kasih bu.. Semoga ibu aman disana..

Wednesday, May 4, 2011

Episod Akhir...

hari ini adalah episod terakhir untuk sinetron Kejora dan Bintang, dan akan digantikan dengan Melodi Cinta.. lepas ni xda lah saya terkejar - kejar lagi untuk sampai ke rumah .. heehehe.. dan xda la Baim Wong disetiap petang .. huhuhu... harap- harap Astro dapat sinetron lakonan Baim Wong lagi pasni ..
*sedih juga sebab Baim Wong masih tidak berkesempatan untuk reply tweet saya, bilalah agaknye ye?*

kenangan bersama Baim Wong... hehehe..

12 Januari 2011


Thursday, April 21, 2011

Hargailah diri anda !!!

Setiap orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasulullah s.a.w kerana baginda telah ditentukan maksum. Selebihnya tidak terkecuali daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit dan bermacam-macam perkara lagi.

Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah cacat. Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik tanpa anda alam ini tidak akan sempurna.

Memang Allah swt menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Disitulah berkuasanya Allah swt. Dia berhak dan mampu buat apa sahaja mengikut kehendak-Nya. Kita tidak ada hak untuk mempertikai persoalan itu dan ini, mempertikai itu ini.

Anda mungkin merasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan yang ada pada diri anda. Nah, anggaplah ia suatu kelebihan. Jika anada berasa anda buruk, ia satu kelebihan yang tiasa pada orang cantik.Anda sangka kecantikan sentiasa membawa untung ? Tidak, tidak selalunya begitu.

Kadang-kadang kecantikan membawa kemusnahan. Setelah anda dikenali sebgai cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda semulajadinya buruk.

Orang cantik fobia menjadi buruk. Setiap kedutan diwajah akan dirawat dan setiap kedutan begitu menyusahkan diri. Saat menjadi buruk pasti akan tiba, bagaimana sicantik akan menghadapi hari tua mereka.Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang semut yang diberikan sayap oleh Allah swt supaya dia boleh terbang dan menerjah api. Samalah halnya kadang-kadang seseorang manusia diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan dia boleh berbuat sebanyak-banyak mungkar untuk diberi balasan yang setimpal diAkhirat.

Tontonilah filem-filem atau drama di TV. Kisah hidup orang cantik penuh duri.Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas daripada sifak riak dan takbur.

Penghuni neraka kebanyakannya wanita sebagaimana sabda Rasulullah saw. wanita itu tentu yang cantik tetapi gagal memahami untuk apa kecantikan itu diberikan Allah swt kepadanya.Dan tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan mempertikaikan kerja Tuhan.

Siapakah penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia. Cantik pada pandangan Allah swt ialah ketaatannya terhadap semua perintah dan larangan Allah swt. Barangkali yang buruk tapi dia faham Allah swt tidak memandang rupa paras tapi apa yang ada didalam hatinya.

Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manusia selalu tersasar.Hargailah diri anda sebab kewujudan anda membuktikan kekuasaan Allah swt. !!!

Tuesday, April 5, 2011

Awan Nano - Hafiz

Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan
Awan
Pabila terik panas
Segera hadirnya memayungi diri

Pabila kau dahaga
Sesegera turun hujan melimpahkan kasihnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihnya
Kasih tiada banding
Setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Awan kekasih sebenarmu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Lihat diriku ini
Yang sesekali pernah kau bagaikan awan
Sehingga tak mungkin terlupa
Berikan belas sedari dulu

Sehingga tak mungkin termampu saksi
Setitis pun air matamu kasihku
Sehingga kau katakan
Akulah awan itu yang kau rindu

Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Akulah awanmu yang sering kau rindu
Dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai jejarimu

Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Wednesday, March 30, 2011

♥ love poem ♥

Time of my Life
by Dora
You are the comfort I run to when I feel alone
My love for you is true and world wide known
You are my lover the one I have wished for
Never have I loved someone this much before

You always there to hold my hand or make me smile
Each day and night you prove my life is worth while
I appreciate you so much you're someone I adore
If we were separated I don't think I'd live anymore

I trust you and respect for all that you're worth
I love you more than anything on this earth
I truly believe that you are the one for me
I'm mad about you, you drive me crazy

Thank you for walking into my precious heart
Showed me the meaning of love from the start
You've given me everything to makes my life complete
You are the reason my hearts skips a beat

I love sharing every moment with you by my side
I know with my feelings or thoughts I'd never hide
Promise me for tomorrow and the next days to come
You won't let go and break our commitment from one

My heart is in your hands as yours is in mine
Our love is so beautiful now our hearts have combine
Love is what you mean to me, and you are my life
I'll give you anything more in this world even be your wife

I have had the time of my life and I owe it all to you
Our love is based on loyalty, happiness, love and truth

source - www.poemslovers.com/love_poems
by Dora

@fatinLOVE_etc ♥♥♥♥♥

thanks pak nil & tsania marwah - (watak shella dalam Sejuta Cinta Marshanda) .. terima kasih kerna sudi reply twitter saya...

pak nil...

tsania marwah @ shella

tq ...

Friday, March 18, 2011

@Sabah 12 - 15 March 2011 - part 3

kat KK ni kami nginap kat Promenade Hotel .. dekat ngan Pasar Filipin, Pasar Malam KK & Waterfront ... hari ni juga kami sekeluraga akan ke Manukan Island.. naik bot ni yang gerun sikit ni...

@Pantai Tanjung Aru

@Manukan Island

sepanjang hari kat Pulau Manukan masa untuk balik.....

dinner pula kami ke Papar makan seafooddddd ba....

ikan2 boleh pilih kat akuarium yang ada kat belakang bos tu...

bersambung....

@Sabah 12 - 15 March 2011 - Part 2


Kat Sabah ni waktu memang sama cuma matahari terbit lebih awal daripada kat KL 6 pagi dah macam kul 8 pagi kalau kat Kajang ye... bangun2 je bersiap untuk breakfast keluar je bilik terus nampak itu Gunung KK la.. waahhhh.. teringat zaman mek muda2 dolu pi panjat Gunung KK ni.. bila la dapat daki lagi ye.. permulaan yang baik untuk hari ini cuaca pun ok.. ...


lepas bf, terus ke Poring Hot Spring.. adalah dalam 30 minit jugak dari Kundasang ... kami memilih untuk sewa rumah jer untuk berendam sebabnye ramai orang.. ada privacy skit..

ni la rumah nye...

masam nye la muka hensem boy ni sebab dah nak balik .. kalau boleh nak tido kat sini agaknye..

dah nak balik baru amik gambar

Balik ke Kundasang kami singgah makan kat Intan's Corner... gerai makan yang ada Mee Goreng Manai.. tapi aku order nasi goreng kampung jer.. tak berani nak try tapi chicken wing tu wajib order.. kepak ayam madu bakar... nyum..nyumm..
lepas makan cuaca agak mendung kami terus ke kawasan yang ada lembu tu apa ye nama nye .. lupa sudah.. masa ni pun Gunung dah tak nampak tertutup oleh kabus ..


bergambar bersama lembu kehkehkeh... tebal kan kabus uolss.. sejuk ba..
selesai tengok lembu terus ke kaki gunung lak tapi bawak kete naik sampai Timpohon View masa ni hujan dah start turun renyai2 la .. sayang sekali tak dapat tengok gunung dari jarak dekat..

kabus tebal..

climbathon 2010... Guianus ye yang menang ...

tetap nak bergambar walaupun hujan ye...

dari kaki Gunung ni terus balik ke KK ....

bersambung...




apa yang penting...?? kerjasama...

*kami tak kuat dan kami tak hebat bila bekerjasama semua jadi mudah...*
betul ke lirik lagu ni..

hehehe... pagi ni nak selesaikan masalah bilik fail unit aku.. dan yang best nyer.. semua turut membantu... sebenarnye minggu lepas dah start filing cuma tak siap2 lagi.. nanti bilik fail tu dah bersih dan canteq aku upload gambar nye di dalam blog aku yang cute ni ..
*cute ke nyah?* hehehe..
ok nak gi breakfast nak makan manyak2 kena cukup tenaga untuk bekerja..

Thursday, March 17, 2011

@Sabah 12 - 15 March 2011 - Part 1

yoo.. ayoo .. kezambooo.. motif tetibe? hehehe.. hari ni baru ada kesempatan untuk ana cerita la .. sewaktu ana jalan2 di Sabah la.. *suka sangat jadi mak arab*

ok lah cerita dah nak mula ni ..


flight to KK kul 7 pagi.. aku dah bangun sebelum alarm berbunyi.. hehehe excited .. mandi, siapkan 2 hero , dan En. Mizi pun bersiap, terkejut mek sebab tak yah kejut kan .. *papa excited jugak kah?* Setibanya di KLIA.. kami pun bergegas ke kaunter sebab dah lewat, masa menuju ke ruang berlepas tu baru perasan yang my simple dimple beg tertinggal dalam kete.. huhuhuhu .. sib baik ada lagi stok susu Aidil kat dlm beg.. sampai2 je KK tunggu kete sewa terus ke Kundasang. Sepanjang 2 jam perjalanan cuaca sejuk .. sesuai sangat la untuk mata ini dilelapkan.. sampai kat Kundasang tak nampak Gunung KK sebabnye hujan kan kabus sajor yang ado.. kami nginap di Zen Garden Resort rehat2 pastu jalan2 jap kat pekan Kundasang tak dpat nak buat apa2 xtvt coz hujan je sampai ke malam..

saya yang masih mengantuk...

Adeeb yang dah tak sabar nak terbang...

to be continued....


Tuesday, March 8, 2011

Friday, February 25, 2011

2 become 1

Assalamualaikum dan salam satu malaysia .. *dah macam PM la pulak*

hari ni nak citer skit pasal blog aku *ac blog ada 2 ye* setelah dikaji dan keputusan telah dibuat iaitu
it's all about me + it's my life = cute.little.blog hehehe.. sekarang ni aku dah combine blog aku ni menjadi satu blog jer.. dah tak larat nak manage 2 blog.. heheh *sebenornye teman udah ketandusan idea hehehe* cuma yang P&C sebelum2 ni tetap la menjadi P&C .. huhuhuhu... so kepada sahabat - sahabat ku semua teruskan membaca ana punya blog la... terima kasih la .. terima kasih la... *tetiba jadi mak arab*


Wednesday, February 23, 2011

IKEA sale !

sapa nak join aku sila angkat kaki .. hehehe


notakakishopping: confirm cuti 3hb mac ni... hehehe..

ku serrruuuuu....!!

adoyaii... camno ni.. dengar2 Audit 5S nak dijalankan pada awal Mac ni.. bilik filing tu perghhh!!!banyak yang perlu di buat terutamanya filing dan masalah nye pulak.. aku nak mendapatkan mood untuk mengemas stor ittew..



notakakifatin: buat yang terbaik untuk unit anda..

Monday, February 21, 2011

Perkhidmatan Pergigian


Ini kad rawatan pergigian Adeeb , cikgu minta ibu/bapa isi kad rawatan ni .. zaman aku kecik2 dulu pun ada juga kad rawatan ni cuma dah lupa sama ada cikgu atau ibu/bapa yang kena isi.. tak kisah la mana2 pun kan..bagus juga seawal 5 tahun dah kena buat rawatan gigi.. cerita pasal rawatan gigi ni aku teringat member satu kelas aku, kalau tak silap gelaran dia masa tu aboy(bukan nama sebenar) punyalah dia takut kalau van klinik pergigian tu datang nak angkut kami semua gi buat rawatan gigi.. sampai bila2 pun dia keras je kat dalam kelas tu.. aku harap Adeeb Emir tak takut untuk buat rawatan..

xtvt hujung minggu...

hari sabtu lepas mengikut kata 'ajak-ajak ayam' mr hubby, nak bawa 2 hero ke KLCC .. sebelum tu ke Putrajaya Presint 15H pergi melawat rumah baru kak ipar ku.. pastu terus ke Ali Bistro untuk minum2 .. selesai je minum2, keputusan sebulat suara telah dibuat .. tak jadi ke KLCC bawa Adeeb & Aidil ke Mines sajor... ok tak jauh dari rumah tak la penat sangat ...















gelagat dua beradik yang di awasi oleh anep.. Aidil tengah memandu dengan penuh hati2.. Adeeb seperti biasa tak boleh mengalah...















nak main lagi la tu.. tak nak turun suh masuk coin lagi...
hari ahad pula , gotong - royong membasuh dan membersihkan rumah.. seronok dapat main air....















rajin anak mama..



















Aidil yang tak nak melepaskan peluang mandi manda. dia memang paling suka main air...

baru sapu sikit dah sibuk nak bergambar.....


ramai pembantu .. ni yang bertugas di bawah, ada yang ditugaskan di tingkat atas dan di luar rumah...

dah siap2 kemas , pergi makan balik rumah...



Thursday, February 17, 2011

100 Tips Diet Terbaik...

Asyik merungut jer bila badan naik.. so aku dapat kan 100 tips ni dari 'Info Cantik & Sihat Semulajadi' untuk diri aku dan juga pembaca2 diluar sana, baca jangan tak baca...


Anda mempunyai dilema diet yang masih belum diselesaikan?Ikuti 100 tip di bawah:

Apakah yang boleh dilakukan jika saya boleh menerima 1 perubahan diet sahaja?

1. Tambahkan hanya 1 sajian buah atau sayuran sehari. Sesuaikan dahulu penerimaan tubuh, kemudian tambahkan lagi sehingga mencapai 8 hingga 10 sajian sehari.

2. Ambil sekurang-kurangnya 2 sajian buah atau sayuran setiap kali waktu makan.

3. Tanamkan tekad. Anda tidak mahu 'membesarkan' saiz makanan.

4. Jadikan waktu makan 1 tujuan utk menyihatkan badan.

5. Mula amalkan sarapan pagi yang lengkap.

6. Pastikan pinggan anda diisi dgn separuh sajian sayuran dan/atau buah-buahan setiap kali waktu makan tengahari dan malam.

Adakah sebarang tip mudah untuk mengurangkan kalori?

7. ketika makan di luar, makan hanya setengah dan setengah lagi bungkus bawa balik.

8. Pesan 1 saja pemanis mulut utk dikongsi bersama.

9. Gunakan pinggan salad.

10. Letakkan makanan di atas pinggan. Jangan makan terus dari balang.

11. Isikan pinggan dgn sayuran dahulu. Kemudian barulah letakkan daging dan nasi.

12. Sekiranya anda minum 8 auns susu rendah lemak sehari, berat badan anda boleh berkurang kira2 2.5 kg setahun.

13. Jus buah-buahan juga tinggi kalori. Bataskan kepada 8 auns sehari.

14. Dapatkan kalori drpd makanan bukannya minuman.

15. Simpan jurnal makanan.

16. "Makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang"

17. Gunakan sos biji sawi (mustard) berbanding mayonis.

18. Lebihkan sup. Sup jernih lebih rendah kalori.

19. Kurangkan atau elakkan terus minuman berkalori seperti soda atau teh manis.

20. Bawa bekal makanan sendiri.

21. Duduk tertib semasa makan.

22. Campurkan jus dengan air.

23. Banyakkan makan sayur-sayuran semasa makan tengahari.

24. Makan masakan sendiri di rumah.

25. Hadkan pengambilan alkohol. <---non muslim

Bagaimana caranya untuk menikmati sayur-sayuran?

26. Ambil jus tomato semasa minum petang.

27. jadikan hidangan sayuran lebih menarik dan sedap.

28. Campurkan 3 jenis kekacang di dalam salad.

29. Anda perlu ingat bahawa sup sayur itu sebenarnya adalah sayur.

30. keledek juga adalah sayur.

31. Campurkan bayam ke dalam sandwich, sup, pasta dan salad.

32. Jangan lokek untuk membeli sayur yang telah sedia untuk dimakan.

33. Anda benar2 bencikan sayur?Lebihkan buah-buahan.

34. Simpan 7 jenis sayuran yg anda paling suka. Campur, hangatkan dan tambahkan sos kegemaran anda. Mudah kan!

Apakah jampi untuk kekal dgn diet yg diamalkan?

35. "Sajian terbaik makanan tinggi kalori yang jumlahnya sedikit. Sajian terbaik sayur-sayuran yang jumlahnya banyak".

36. "Nafsu makanku hanya sementara apabila tumpuanku pada perkara yg lain".

37. "Saya mahu nikmati hidup lebih lama".

38. "Saya sedang bekerja keras sekarang ini".

39. "Adalah lebih menyakitkan menjadi gemuk berbanding berhenti makan sekarang".

Saya ambil makanan berkhasiat tetapi masih gemuk. Apakah silap saya?

40. Elak waktu makan.(Jangan elak waktu makan)

41. Tidak menganggap diri gemuk. (Diri sendri x kisah susah la beb)

42. Makan terlalu banyak. Bukanlah apa yg anda makan tetapi berapa banyak yg anda makan. (Kalau berkhasiat tapi makan banyak2 camne nak kurus beb)

43. Makan terlalu banyak biskut sebagai snek.

44. Tidak memperdulikan 'saiz sajian' di panel fakta nutrisi.

45. Mengunyah 1 mangkuk penuh kacang sebagai snek.

46. Mengaggap 'energy bar' dan 'fruit smoothie' rendah kalori. (Tinggi kalori ni kalau makan byk2)

Apakah yang boleh saya makan sekiranya saya malas memasak?

47. 'Smoothie' yang dibuat drpd susu rendah lemak, buah-buahan beku dan germa gandum.

48. Burger segera paling kecil(dgn sos biji sawi dan sos tomato, bukannya mayonis) dan tanpa minuman berkalori.

49. Sandwich mentega kacang di atas roti gandum penuh bersama satu gelas susu rendah lemak dan sebiji epal.

50. Kepingan ayam dan brokoli beku (hangatkan di dalam ketuhar gelombang mikro) bersama keju parmesan.

51. Salad ayam bersama segelas susu rendah lemak.

52. Telur hancur (masak di atas kuali tidak melekat)

53. Sayur beku dihangatkan di dalam ketuhar gelombang mikro, tambahkan keju parmesan dan 2 sudu besar hirisan kacang.

54. Salad tuna, tomato ceri, hirisan keju rendah lemak dan sos itali rendah kalori.

55. Roti gandum penuh bersama hirisan salami, keju rendah lemak, tomato, sos biji sawi bersama lobak putih.

56. Panaskan 1 tin sup.

57. Bijirin, buah dan susu tanpa lemak.

58. Sandwich sayuran.

59. Hirisan buah-buahan bersama yogurt rendah lemak.

Apakah nasihat terbaik utk elak berat badan naik ketika bercuti?

60. Elakkan kata2 "saya sedang bercuti"

61. Makan sedikit sebelum jamuan bermula.

62. Di dalam restoran, jangan duduk dekat dgn makanan.

63. Nikmati makanan tinggi kalori di akhir sekali.

64. Sepanjang percutian, pakai baju yg agak ketat utk mengelakkan ruang pembesaran badan.

65. Jangan kasihan pada makanan.

66. Berjalan2 di sekitar pusat membeli belah sebelum mula membeli.

67. Jadikan senaman 1 keutamaan yg tidak boleh dikompromi.

68. Menari. Inilah aktiviti pembakar lemak yg paling mudah dilakukan.

Saya suka makanan manis, bagaimana hendak mengelakkannya?

69. Sekali sekala, ambil salad kosong utk makan tengahari dan makan malam untuk menikmati pemanis mulut sepenuhnya.

70. Tetapkan hati (memang sukar tetapi berbaloi)

71. Pilihlah aiskrim rendah lemak bersama buah-buahan.

72. Elakkan pemanis mulut selama 2 minggu.

73. Makan lebih banyak buah-buahan (manis juga kan)

74. Nikmati pemanis mulut tetapi hadkan pengambilannya kepada 150 kalori sehari.

75. Cuba pemanis mulut yg kurang manis ini. Koko panas tanpa gula, buah anggur beku, gula2 getah tanpa gula dan aiskrim rendah lemak.

Bagaimana untuk elakkan mengunyah di tengah malam?

76. Ambil sarapan, makan tengahari dan makan malam.

77. Makan di atas meja makan dengan tertib.

78. Nikmati teh perasa raspberi sejuk tanpa gula.

79. Penuhi waktu mlam dgn aktiviti berfaedah selain makan.

80. Sekiranya anda makan malam kerana emosi, jauhi balang makanan.

81. Letakkan papan tanda ini di dapur atau peti sejuk "Tutup selepas makan malam"

82. Berus gigi selepas makan.

83. Jangan makan sambil membaca atau menonton tv.

84. Makan malam bukanlah penyebab berat badan naik tetapi berapa banyak jumlah kalori yg masuk pada waktu itu.

Apakah faedah lain yang boleh didapati drpd berdiet?

85. Bebas lemak bukanlah selalunya yg terbaik tetapi ia membantu mengurangkan kalori yg diambil.

86. Mengelak sarapan boleh membuatkan anda mengidam makanan lain. Jadi jangan tinggalkan sarapan.

87. Sekiranya anda terasa lapar pada waktu petang, nikmati segenggam kacang.

88. Belum kenyang? Nikmati secawan yogurt rendah lemak. Perut lapar menyebabkan glukos menurun. Mengambil sedikit makanan berkhasiat merangsang otak dan tubuh anda.

89. Membuat sedikit perubahan pada tabiat makan dan jenis makanan boleh mengurangkan berat badan dgn lebih cepat.

90. Sayuran dan buah-buahan beku adalah lebih baik kerana selalunya ia dibekukan sebaik sahaja dituai, ia menyimpan segala zat nutrien di dalamnya.

91. Bimbang tentang kandungan lemak trans di dalam mentega kacang? Kebanyakan mentega kacang mengandungi kurang drpd 0.5gm lemak trans.

Apakah tip senaman yang boleh membantu?

92. Sebarang jenis senaman membantu menyekat selera makan.

93. Apabila anda bersenam, minum air sekerap mungkin.

94. Pasangkan muzik semasa berjalan atau berjoging, ia akan melekakan anda supaya berjalan atau berjoging lebih jauh.

95. Lakukan yoga. Ia membakar antara 250-350 kalori selama 1 jam.

96. Dehidrasi melambatkan kadar metaboliesme sebanyak 3%.Namun, kuncinya bukanlah berapa banyak anda minum tetapi berapa kerap anda minum.

Bagaimana mengendalikan makan kerana emosi?

97. Dapatkan khidmat nasihat pakar diet atau pemakanan.

98. Carilah teman untuk berbual.

99. Sertai kumpulan sokongan yg boleh membantu anda mengurangkan berat badan.

100. Melayari internet juga boleh membantu. Layari laman web yg menawarkan program diet. Anda juga boleh bersoal jawab dgn pakar atau kaunselor melaui emel.


Wednesday, February 16, 2011

Rindu Setengah Mati - OST KDB

Aku ingin engkau ada disini
menemaniku saat sepi
menemaniku saat gundah

berat hidup ini tanpa dirimu
ku hanya mencintai kamu
ku hanya memiliki kamu

Reff:
aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
aku rindu setengah mati

meski tlah lama kita tak bertemu
ku slalu memimpikan kamu
ku tak bisa hidup tanpamu

aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
ku tak bisa hidup tanpamu
aku rindu…


Monday, February 14, 2011

Al-Fatihah...

Hari ni Pak Ngah telah kembali ke rahmatullah.. Semoga roh nya ditempatkan bersama orang-orang yang beriman... Amin...


Sunday, January 16, 2011

Baim Wong... 12 Jan 2011

thanks to Admin BWFPO, yang telah menjayakan majlis Baim bertemu peminat di Malaysia.. antara kenangan yang indah ...

sebelum ke Cineplex Mutiara Damansara , sempat masuk IKEA grab 2 anak patung ni..

me wit kak comel...hehehe

me wit kak tona...


tiket udah ada.. Baim nya belum juga dateng...

OMG!! akhirnya.... hahahaha.. peminat paling poyo..


sassi pun ada...

dapat gak duk belakang Baim masa preview KDB...


Baim senyum.. mau ambil foto ni...


akhirnya putera katak ku berada dalam genggaman Baim Wong..

acara kemuncak ni.. hahaha....

selain dapat berjumpa dengan Baim Wong aku dapat kawan2 baru kak comel, kak tona, Yuss , kak Ana.. dan dapat jumpa dengan Admin BWFPO.. terima kasih sume...

dah jejak kata ko..

Tuesday, November 22, 2011

Tahniah HARIMAU MALAYA !!!

Selamanya - Ultras Malaya

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya sokong Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah

Inilah tanah tumpahnya darahku
Negara pasukan piala hanya satu
Harimau kami berlari laju
Belang nak tertanggal dari baju
Harimau kami cekap gelecek
Pertahanan lawan tumbang sederet
Bila turun padang berumahkan gelanggang
kalau berani mari bertandang hah

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya ooh Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya

Semua berlari hingga tiada keringat
Gol pertama untuk negara kedua untuk pingat
Bila atas padang main tak ingat
Tiap hantaran kemas tiap gerak ligat
Pernah kah ada harimau yang jinak
Jawapan nya tidak semestinya lincah
Penyokong di stadium beranak pinak
Untukmu Malaysia kami ceria

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya ooh Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya

Hey, mari kita semangat
Hitam kuning terpahat
Mari kita berjuang
Teguh berperang di padang
Sekali lagi maju lagi serang lagi
Gagah berani sebati tidak gentar tenang
Dengan sorakan gemilang
Harimau malaya pasti menang

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya harimau malaya

Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya
Selamanya-selamanya ooh Malaysia

E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah aaa aaa
E lelelelele lah ooo ooo
E lelelelele lah harimau malaya
Harimau malaya
Harimau malaya

Thursday, November 10, 2011

lamanyerrrrr... tak update..!!!

CAK!!! hehehehe....


sebenor-benornya..ada je cerita2 untuk dikongsi kan tapi masa tak mengizinkan... saya akan cuba sedaya upaya untuk update blog saya yang cute ni.. sekurang-kurang nya .. hmmm seminggu sekali.. waaaahhhh.. semangat...!! tata..titi.. tututtttt....


Thursday, August 11, 2011

sama tapi tak serupa ...

Salam...

just to share.... ;-)


Adeeb Emir - 1 year +++

Aidil Emir - 1 year +++

sama ke?


Tuesday, August 9, 2011

pukul berapa datuk harimauuuuuu....

salam... hari ni nak citer sikit pasal Adeeb Emir, pagi tadi tengah mandi kan dia tiba-tiba dia cakap "mama.. nanti beli kan Adeeb jam.. jam yang biasa-biasa je...." saya pun terfikir anak saya ni mimpi pasal jam ke malam tadi.. hehehe saya pun bagi tahu kat anak saya "ok nanti kita ajak papa pergi beli kat Alamanda.." apa lagi tersengih - sengih la Adeeb dengar saya cakap , mesti tak sabar - sabar dah Adeeb Emir tu. Yang pasti semua kartun animasi seperti contoh kat bawah ni semua nya dah ada.. apa la yang dimaksudkan oleh Adeeb.. jam yang biasa - biasa tu yeee??? hmmm...




apalagi ??? semua dah ada hehehe.. kita tunggu dan lihat je la ye apakah jam pilihan Adeeb nanti..

ni pula pilihan mama .. agak2 nya papa approve tak? hehehe..
Disney Cars - Lightning McQueen by Swatch
atau yang ini....
Disney Cars - Lightning McQueen 95 by Swatch

kalau tunjuk kat Adeeb ni mesti suka sangat2 ni..


Thursday, August 4, 2011

Tema Hari Raya


Salam ... hehehe.. hari ni saya nak cerita pasal tema hari raya.. kebiasaannya memang ada tema kan .. color itu color ini.. tema kami pada tahun ini ialah 'BIRU" tak kisah la biru laut ke biru kelaut ke janji biru .. actually our grandma a.k.a WAWA yang pilih color tu... so ada rasa tak sabar pulak nak beraya.. harus semua biru masa tu hahaha.. meriahh...!! silap2 macam kontijen CELCOM BLUE pula nanti.. ni dia maksud disebalik color biru.. mungkin ada banyak lagi tapi ini je yang dapat cari ...
Biru
Positif: keheningan, mencintai, kesetiaan, keamanan, percaya, intelligence

ni contoh kain color biru cantik kan? saya ambil dari www.lamanbatikonline.blogspot.com

*notakakikubiru: baju raya saya dah siap ke.. ???*


Wednesday, August 3, 2011

3 Ramadhan

Assalamualaikum....

hari ni dah masuk hari ke-3 umat Islam berpuasa.. rasa nya belum terlambat untuk saya ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al - Mubarak kepada muslimin & muslimat di seluruh dunia... fuhh... !!! ucapan terbaik nih. hehhe.. hari ni saya teringin nak makan masak lemak telur itik + belimbing .. *baru kul 11 pagi dah teringin nak makan bagai kekekeke* ni ha resipi yang saya amik dari 'rasa online' harus cuba nih...

Bahan-bahan:

12 biji telur itik

100gm belimbing buluh

200gm cili padi

7.5cm kunyit hidup

3 batang serai | diketuk

3 helai daun kunyit | dicarik

4 sudu makan cuka

1 liter santan

Air secukupnya

Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara memasak:

1. Didihkan air dan masukkan cuka. Perlahankan api dan pecahkan telur itik perlahan-lahan ke dalamnya. Ketepikan.

2. Masukkan bahan kisar, serai dan air secukupnya ke dalam periuk. Biarkan sehingga air hampir kering.

3. Kemudian masukkan daun kunyit, belimbing buluh, santan dan perasakan. Kacau sebati dan perlahankan api.

4. Akhir sekali, masukkan telur itik tadi dan didihkan seketika. Sedia untuk dihidangkan.



hayohhh... saya dah terliur ni.. hahahah.. ok..ok.. lupakan...lupakan... sambung kerja .. daaa...

Tuesday, June 14, 2011

BZ kerrr????

Sejak dua menjak ni rasa cam bz jer.. sampai tak sempat nak update blog ku yang cute ini... banyak benda sebenornye teman nak citer tapi apa kan daya.. kena lantik PA kah.... apa apapun di kesempatan ini teman nak doakan semua kawan2 teman diluar sana dan yang teristimewa kepada geng kepohci teman ler.. semoga sihat sejahtera.. *tapi deme jarang benor komen kat blog teman entah2 deme tak bace pun blog teman ni..ate kita bakor ajer.. hehehe....


Monday, May 30, 2011

Al-Fatihah...

Hari ni mak lang aku atau lebih dikenali sebagai Ibu telah pergi meninggalkan kami sekeluarga..
segala nasihat yang telah ibu beri akan kami ingat sampai bila - bila.. terima kasih bu.. Semoga ibu aman disana..

Wednesday, May 4, 2011

Episod Akhir...

hari ini adalah episod terakhir untuk sinetron Kejora dan Bintang, dan akan digantikan dengan Melodi Cinta.. lepas ni xda lah saya terkejar - kejar lagi untuk sampai ke rumah .. heehehe.. dan xda la Baim Wong disetiap petang .. huhuhu... harap- harap Astro dapat sinetron lakonan Baim Wong lagi pasni ..
*sedih juga sebab Baim Wong masih tidak berkesempatan untuk reply tweet saya, bilalah agaknye ye?*

kenangan bersama Baim Wong... hehehe..

12 Januari 2011


Thursday, April 21, 2011

Hargailah diri anda !!!

Setiap orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasulullah s.a.w kerana baginda telah ditentukan maksum. Selebihnya tidak terkecuali daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit dan bermacam-macam perkara lagi.

Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah cacat. Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik tanpa anda alam ini tidak akan sempurna.

Memang Allah swt menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Disitulah berkuasanya Allah swt. Dia berhak dan mampu buat apa sahaja mengikut kehendak-Nya. Kita tidak ada hak untuk mempertikai persoalan itu dan ini, mempertikai itu ini.

Anda mungkin merasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan yang ada pada diri anda. Nah, anggaplah ia suatu kelebihan. Jika anada berasa anda buruk, ia satu kelebihan yang tiasa pada orang cantik.Anda sangka kecantikan sentiasa membawa untung ? Tidak, tidak selalunya begitu.

Kadang-kadang kecantikan membawa kemusnahan. Setelah anda dikenali sebgai cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda semulajadinya buruk.

Orang cantik fobia menjadi buruk. Setiap kedutan diwajah akan dirawat dan setiap kedutan begitu menyusahkan diri. Saat menjadi buruk pasti akan tiba, bagaimana sicantik akan menghadapi hari tua mereka.Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang semut yang diberikan sayap oleh Allah swt supaya dia boleh terbang dan menerjah api. Samalah halnya kadang-kadang seseorang manusia diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan dia boleh berbuat sebanyak-banyak mungkar untuk diberi balasan yang setimpal diAkhirat.

Tontonilah filem-filem atau drama di TV. Kisah hidup orang cantik penuh duri.Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas daripada sifak riak dan takbur.

Penghuni neraka kebanyakannya wanita sebagaimana sabda Rasulullah saw. wanita itu tentu yang cantik tetapi gagal memahami untuk apa kecantikan itu diberikan Allah swt kepadanya.Dan tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan mempertikaikan kerja Tuhan.

Siapakah penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia. Cantik pada pandangan Allah swt ialah ketaatannya terhadap semua perintah dan larangan Allah swt. Barangkali yang buruk tapi dia faham Allah swt tidak memandang rupa paras tapi apa yang ada didalam hatinya.

Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manusia selalu tersasar.Hargailah diri anda sebab kewujudan anda membuktikan kekuasaan Allah swt. !!!

Tuesday, April 5, 2011

Awan Nano - Hafiz

Lihat ke arah sana
Serakan warna dan berarakan
Awan
Pabila terik panas
Segera hadirnya memayungi diri

Pabila kau dahaga
Sesegera turun hujan melimpahkan kasihnya
Pabila kau katakan
Akulah awan itu yang kau mahu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri
Tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihnya
Kasih tiada banding
Setia tiada tara
Bagaimanapun jua

Awan kekasih sebenarmu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Lihat diriku ini
Yang sesekali pernah kau bagaikan awan
Sehingga tak mungkin terlupa
Berikan belas sedari dulu

Sehingga tak mungkin termampu saksi
Setitis pun air matamu kasihku
Sehingga kau katakan
Akulah awan itu yang kau rindu

Akulah awanmu yang sedia
Melindungi dirimu tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Akulah awanmu yang sering kau rindu
Dan tak terduga hadirmu walau tak tercapai jejarimu

Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Begitulah awan nano
Setia melindungi diri tika panas mencuba menggores pipi
Dan bibirmu

Begitulah awan nano
Sering saja tak terduga hadir
Dan tak akan tercapai jejarimu

Kasihku
Kasih tiada banding setia tiada tara
Bagaimanapun jua
Aku pelindung dirimu sayang
Walaupun tak akan tercapai jejarimu

Wednesday, March 30, 2011

♥ love poem ♥

Time of my Life
by Dora
You are the comfort I run to when I feel alone
My love for you is true and world wide known
You are my lover the one I have wished for
Never have I loved someone this much before

You always there to hold my hand or make me smile
Each day and night you prove my life is worth while
I appreciate you so much you're someone I adore
If we were separated I don't think I'd live anymore

I trust you and respect for all that you're worth
I love you more than anything on this earth
I truly believe that you are the one for me
I'm mad about you, you drive me crazy

Thank you for walking into my precious heart
Showed me the meaning of love from the start
You've given me everything to makes my life complete
You are the reason my hearts skips a beat

I love sharing every moment with you by my side
I know with my feelings or thoughts I'd never hide
Promise me for tomorrow and the next days to come
You won't let go and break our commitment from one

My heart is in your hands as yours is in mine
Our love is so beautiful now our hearts have combine
Love is what you mean to me, and you are my life
I'll give you anything more in this world even be your wife

I have had the time of my life and I owe it all to you
Our love is based on loyalty, happiness, love and truth

source - www.poemslovers.com/love_poems
by Dora

@fatinLOVE_etc ♥♥♥♥♥

thanks pak nil & tsania marwah - (watak shella dalam Sejuta Cinta Marshanda) .. terima kasih kerna sudi reply twitter saya...

pak nil...

tsania marwah @ shella

tq ...

Friday, March 18, 2011

@Sabah 12 - 15 March 2011 - part 3

kat KK ni kami nginap kat Promenade Hotel .. dekat ngan Pasar Filipin, Pasar Malam KK & Waterfront ... hari ni juga kami sekeluraga akan ke Manukan Island.. naik bot ni yang gerun sikit ni...

@Pantai Tanjung Aru

@Manukan Island

sepanjang hari kat Pulau Manukan masa untuk balik.....

dinner pula kami ke Papar makan seafooddddd ba....

ikan2 boleh pilih kat akuarium yang ada kat belakang bos tu...

bersambung....

@Sabah 12 - 15 March 2011 - Part 2


Kat Sabah ni waktu memang sama cuma matahari terbit lebih awal daripada kat KL 6 pagi dah macam kul 8 pagi kalau kat Kajang ye... bangun2 je bersiap untuk breakfast keluar je bilik terus nampak itu Gunung KK la.. waahhhh.. teringat zaman mek muda2 dolu pi panjat Gunung KK ni.. bila la dapat daki lagi ye.. permulaan yang baik untuk hari ini cuaca pun ok.. ...


lepas bf, terus ke Poring Hot Spring.. adalah dalam 30 minit jugak dari Kundasang ... kami memilih untuk sewa rumah jer untuk berendam sebabnye ramai orang.. ada privacy skit..

ni la rumah nye...

masam nye la muka hensem boy ni sebab dah nak balik .. kalau boleh nak tido kat sini agaknye..

dah nak balik baru amik gambar

Balik ke Kundasang kami singgah makan kat Intan's Corner... gerai makan yang ada Mee Goreng Manai.. tapi aku order nasi goreng kampung jer.. tak berani nak try tapi chicken wing tu wajib order.. kepak ayam madu bakar... nyum..nyumm..
lepas makan cuaca agak mendung kami terus ke kawasan yang ada lembu tu apa ye nama nye .. lupa sudah.. masa ni pun Gunung dah tak nampak tertutup oleh kabus ..


bergambar bersama lembu kehkehkeh... tebal kan kabus uolss.. sejuk ba..
selesai tengok lembu terus ke kaki gunung lak tapi bawak kete naik sampai Timpohon View masa ni hujan dah start turun renyai2 la .. sayang sekali tak dapat tengok gunung dari jarak dekat..

kabus tebal..

climbathon 2010... Guianus ye yang menang ...

tetap nak bergambar walaupun hujan ye...

dari kaki Gunung ni terus balik ke KK ....

bersambung...




apa yang penting...?? kerjasama...

*kami tak kuat dan kami tak hebat bila bekerjasama semua jadi mudah...*
betul ke lirik lagu ni..

hehehe... pagi ni nak selesaikan masalah bilik fail unit aku.. dan yang best nyer.. semua turut membantu... sebenarnye minggu lepas dah start filing cuma tak siap2 lagi.. nanti bilik fail tu dah bersih dan canteq aku upload gambar nye di dalam blog aku yang cute ni ..
*cute ke nyah?* hehehe..
ok nak gi breakfast nak makan manyak2 kena cukup tenaga untuk bekerja..

Thursday, March 17, 2011

@Sabah 12 - 15 March 2011 - Part 1

yoo.. ayoo .. kezambooo.. motif tetibe? hehehe.. hari ni baru ada kesempatan untuk ana cerita la .. sewaktu ana jalan2 di Sabah la.. *suka sangat jadi mak arab*

ok lah cerita dah nak mula ni ..


flight to KK kul 7 pagi.. aku dah bangun sebelum alarm berbunyi.. hehehe excited .. mandi, siapkan 2 hero , dan En. Mizi pun bersiap, terkejut mek sebab tak yah kejut kan .. *papa excited jugak kah?* Setibanya di KLIA.. kami pun bergegas ke kaunter sebab dah lewat, masa menuju ke ruang berlepas tu baru perasan yang my simple dimple beg tertinggal dalam kete.. huhuhuhu .. sib baik ada lagi stok susu Aidil kat dlm beg.. sampai2 je KK tunggu kete sewa terus ke Kundasang. Sepanjang 2 jam perjalanan cuaca sejuk .. sesuai sangat la untuk mata ini dilelapkan.. sampai kat Kundasang tak nampak Gunung KK sebabnye hujan kan kabus sajor yang ado.. kami nginap di Zen Garden Resort rehat2 pastu jalan2 jap kat pekan Kundasang tak dpat nak buat apa2 xtvt coz hujan je sampai ke malam..

saya yang masih mengantuk...

Adeeb yang dah tak sabar nak terbang...

to be continued....


Tuesday, March 8, 2011

International Women's Day 1911 - 2011


notakakihariwanita: kerana diriku begitu berharga... :-)

Friday, February 25, 2011

2 become 1

Assalamualaikum dan salam satu malaysia .. *dah macam PM la pulak*

hari ni nak citer skit pasal blog aku *ac blog ada 2 ye* setelah dikaji dan keputusan telah dibuat iaitu
it's all about me + it's my life = cute.little.blog hehehe.. sekarang ni aku dah combine blog aku ni menjadi satu blog jer.. dah tak larat nak manage 2 blog.. heheh *sebenornye teman udah ketandusan idea hehehe* cuma yang P&C sebelum2 ni tetap la menjadi P&C .. huhuhuhu... so kepada sahabat - sahabat ku semua teruskan membaca ana punya blog la... terima kasih la .. terima kasih la... *tetiba jadi mak arab*


Wednesday, February 23, 2011

IKEA sale !

sapa nak join aku sila angkat kaki .. hehehe


notakakishopping: confirm cuti 3hb mac ni... hehehe..

ku serrruuuuu....!!

adoyaii... camno ni.. dengar2 Audit 5S nak dijalankan pada awal Mac ni.. bilik filing tu perghhh!!!banyak yang perlu di buat terutamanya filing dan masalah nye pulak.. aku nak mendapatkan mood untuk mengemas stor ittew..



notakakifatin: buat yang terbaik untuk unit anda..

Monday, February 21, 2011

Perkhidmatan Pergigian


Ini kad rawatan pergigian Adeeb , cikgu minta ibu/bapa isi kad rawatan ni .. zaman aku kecik2 dulu pun ada juga kad rawatan ni cuma dah lupa sama ada cikgu atau ibu/bapa yang kena isi.. tak kisah la mana2 pun kan..bagus juga seawal 5 tahun dah kena buat rawatan gigi.. cerita pasal rawatan gigi ni aku teringat member satu kelas aku, kalau tak silap gelaran dia masa tu aboy(bukan nama sebenar) punyalah dia takut kalau van klinik pergigian tu datang nak angkut kami semua gi buat rawatan gigi.. sampai bila2 pun dia keras je kat dalam kelas tu.. aku harap Adeeb Emir tak takut untuk buat rawatan..

xtvt hujung minggu...

hari sabtu lepas mengikut kata 'ajak-ajak ayam' mr hubby, nak bawa 2 hero ke KLCC .. sebelum tu ke Putrajaya Presint 15H pergi melawat rumah baru kak ipar ku.. pastu terus ke Ali Bistro untuk minum2 .. selesai je minum2, keputusan sebulat suara telah dibuat .. tak jadi ke KLCC bawa Adeeb & Aidil ke Mines sajor... ok tak jauh dari rumah tak la penat sangat ...















gelagat dua beradik yang di awasi oleh anep.. Aidil tengah memandu dengan penuh hati2.. Adeeb seperti biasa tak boleh mengalah...















nak main lagi la tu.. tak nak turun suh masuk coin lagi...
hari ahad pula , gotong - royong membasuh dan membersihkan rumah.. seronok dapat main air....















rajin anak mama..



















Aidil yang tak nak melepaskan peluang mandi manda. dia memang paling suka main air...

baru sapu sikit dah sibuk nak bergambar.....


ramai pembantu .. ni yang bertugas di bawah, ada yang ditugaskan di tingkat atas dan di luar rumah...

dah siap2 kemas , pergi makan balik rumah...



Friday, February 18, 2011

Thursday, February 17, 2011

100 Tips Diet Terbaik...

Asyik merungut jer bila badan naik.. so aku dapat kan 100 tips ni dari 'Info Cantik & Sihat Semulajadi' untuk diri aku dan juga pembaca2 diluar sana, baca jangan tak baca...


Anda mempunyai dilema diet yang masih belum diselesaikan?Ikuti 100 tip di bawah:

Apakah yang boleh dilakukan jika saya boleh menerima 1 perubahan diet sahaja?

1. Tambahkan hanya 1 sajian buah atau sayuran sehari. Sesuaikan dahulu penerimaan tubuh, kemudian tambahkan lagi sehingga mencapai 8 hingga 10 sajian sehari.

2. Ambil sekurang-kurangnya 2 sajian buah atau sayuran setiap kali waktu makan.

3. Tanamkan tekad. Anda tidak mahu 'membesarkan' saiz makanan.

4. Jadikan waktu makan 1 tujuan utk menyihatkan badan.

5. Mula amalkan sarapan pagi yang lengkap.

6. Pastikan pinggan anda diisi dgn separuh sajian sayuran dan/atau buah-buahan setiap kali waktu makan tengahari dan malam.

Adakah sebarang tip mudah untuk mengurangkan kalori?

7. ketika makan di luar, makan hanya setengah dan setengah lagi bungkus bawa balik.

8. Pesan 1 saja pemanis mulut utk dikongsi bersama.

9. Gunakan pinggan salad.

10. Letakkan makanan di atas pinggan. Jangan makan terus dari balang.

11. Isikan pinggan dgn sayuran dahulu. Kemudian barulah letakkan daging dan nasi.

12. Sekiranya anda minum 8 auns susu rendah lemak sehari, berat badan anda boleh berkurang kira2 2.5 kg setahun.

13. Jus buah-buahan juga tinggi kalori. Bataskan kepada 8 auns sehari.

14. Dapatkan kalori drpd makanan bukannya minuman.

15. Simpan jurnal makanan.

16. "Makan semasa lapar, berhenti sebelum kenyang"

17. Gunakan sos biji sawi (mustard) berbanding mayonis.

18. Lebihkan sup. Sup jernih lebih rendah kalori.

19. Kurangkan atau elakkan terus minuman berkalori seperti soda atau teh manis.

20. Bawa bekal makanan sendiri.

21. Duduk tertib semasa makan.

22. Campurkan jus dengan air.

23. Banyakkan makan sayur-sayuran semasa makan tengahari.

24. Makan masakan sendiri di rumah.

25. Hadkan pengambilan alkohol. <---non muslim

Bagaimana caranya untuk menikmati sayur-sayuran?

26. Ambil jus tomato semasa minum petang.

27. jadikan hidangan sayuran lebih menarik dan sedap.

28. Campurkan 3 jenis kekacang di dalam salad.

29. Anda perlu ingat bahawa sup sayur itu sebenarnya adalah sayur.

30. keledek juga adalah sayur.

31. Campurkan bayam ke dalam sandwich, sup, pasta dan salad.

32. Jangan lokek untuk membeli sayur yang telah sedia untuk dimakan.

33. Anda benar2 bencikan sayur?Lebihkan buah-buahan.

34. Simpan 7 jenis sayuran yg anda paling suka. Campur, hangatkan dan tambahkan sos kegemaran anda. Mudah kan!

Apakah jampi untuk kekal dgn diet yg diamalkan?

35. "Sajian terbaik makanan tinggi kalori yang jumlahnya sedikit. Sajian terbaik sayur-sayuran yang jumlahnya banyak".

36. "Nafsu makanku hanya sementara apabila tumpuanku pada perkara yg lain".

37. "Saya mahu nikmati hidup lebih lama".

38. "Saya sedang bekerja keras sekarang ini".

39. "Adalah lebih menyakitkan menjadi gemuk berbanding berhenti makan sekarang".

Saya ambil makanan berkhasiat tetapi masih gemuk. Apakah silap saya?

40. Elak waktu makan.(Jangan elak waktu makan)

41. Tidak menganggap diri gemuk. (Diri sendri x kisah susah la beb)

42. Makan terlalu banyak. Bukanlah apa yg anda makan tetapi berapa banyak yg anda makan. (Kalau berkhasiat tapi makan banyak2 camne nak kurus beb)

43. Makan terlalu banyak biskut sebagai snek.

44. Tidak memperdulikan 'saiz sajian' di panel fakta nutrisi.

45. Mengunyah 1 mangkuk penuh kacang sebagai snek.

46. Mengaggap 'energy bar' dan 'fruit smoothie' rendah kalori. (Tinggi kalori ni kalau makan byk2)

Apakah yang boleh saya makan sekiranya saya malas memasak?

47. 'Smoothie' yang dibuat drpd susu rendah lemak, buah-buahan beku dan germa gandum.

48. Burger segera paling kecil(dgn sos biji sawi dan sos tomato, bukannya mayonis) dan tanpa minuman berkalori.

49. Sandwich mentega kacang di atas roti gandum penuh bersama satu gelas susu rendah lemak dan sebiji epal.

50. Kepingan ayam dan brokoli beku (hangatkan di dalam ketuhar gelombang mikro) bersama keju parmesan.

51. Salad ayam bersama segelas susu rendah lemak.

52. Telur hancur (masak di atas kuali tidak melekat)

53. Sayur beku dihangatkan di dalam ketuhar gelombang mikro, tambahkan keju parmesan dan 2 sudu besar hirisan kacang.

54. Salad tuna, tomato ceri, hirisan keju rendah lemak dan sos itali rendah kalori.

55. Roti gandum penuh bersama hirisan salami, keju rendah lemak, tomato, sos biji sawi bersama lobak putih.

56. Panaskan 1 tin sup.

57. Bijirin, buah dan susu tanpa lemak.

58. Sandwich sayuran.

59. Hirisan buah-buahan bersama yogurt rendah lemak.

Apakah nasihat terbaik utk elak berat badan naik ketika bercuti?

60. Elakkan kata2 "saya sedang bercuti"

61. Makan sedikit sebelum jamuan bermula.

62. Di dalam restoran, jangan duduk dekat dgn makanan.

63. Nikmati makanan tinggi kalori di akhir sekali.

64. Sepanjang percutian, pakai baju yg agak ketat utk mengelakkan ruang pembesaran badan.

65. Jangan kasihan pada makanan.

66. Berjalan2 di sekitar pusat membeli belah sebelum mula membeli.

67. Jadikan senaman 1 keutamaan yg tidak boleh dikompromi.

68. Menari. Inilah aktiviti pembakar lemak yg paling mudah dilakukan.

Saya suka makanan manis, bagaimana hendak mengelakkannya?

69. Sekali sekala, ambil salad kosong utk makan tengahari dan makan malam untuk menikmati pemanis mulut sepenuhnya.

70. Tetapkan hati (memang sukar tetapi berbaloi)

71. Pilihlah aiskrim rendah lemak bersama buah-buahan.

72. Elakkan pemanis mulut selama 2 minggu.

73. Makan lebih banyak buah-buahan (manis juga kan)

74. Nikmati pemanis mulut tetapi hadkan pengambilannya kepada 150 kalori sehari.

75. Cuba pemanis mulut yg kurang manis ini. Koko panas tanpa gula, buah anggur beku, gula2 getah tanpa gula dan aiskrim rendah lemak.

Bagaimana untuk elakkan mengunyah di tengah malam?

76. Ambil sarapan, makan tengahari dan makan malam.

77. Makan di atas meja makan dengan tertib.

78. Nikmati teh perasa raspberi sejuk tanpa gula.

79. Penuhi waktu mlam dgn aktiviti berfaedah selain makan.

80. Sekiranya anda makan malam kerana emosi, jauhi balang makanan.

81. Letakkan papan tanda ini di dapur atau peti sejuk "Tutup selepas makan malam"

82. Berus gigi selepas makan.

83. Jangan makan sambil membaca atau menonton tv.

84. Makan malam bukanlah penyebab berat badan naik tetapi berapa banyak jumlah kalori yg masuk pada waktu itu.

Apakah faedah lain yang boleh didapati drpd berdiet?

85. Bebas lemak bukanlah selalunya yg terbaik tetapi ia membantu mengurangkan kalori yg diambil.

86. Mengelak sarapan boleh membuatkan anda mengidam makanan lain. Jadi jangan tinggalkan sarapan.

87. Sekiranya anda terasa lapar pada waktu petang, nikmati segenggam kacang.

88. Belum kenyang? Nikmati secawan yogurt rendah lemak. Perut lapar menyebabkan glukos menurun. Mengambil sedikit makanan berkhasiat merangsang otak dan tubuh anda.

89. Membuat sedikit perubahan pada tabiat makan dan jenis makanan boleh mengurangkan berat badan dgn lebih cepat.

90. Sayuran dan buah-buahan beku adalah lebih baik kerana selalunya ia dibekukan sebaik sahaja dituai, ia menyimpan segala zat nutrien di dalamnya.

91. Bimbang tentang kandungan lemak trans di dalam mentega kacang? Kebanyakan mentega kacang mengandungi kurang drpd 0.5gm lemak trans.

Apakah tip senaman yang boleh membantu?

92. Sebarang jenis senaman membantu menyekat selera makan.

93. Apabila anda bersenam, minum air sekerap mungkin.

94. Pasangkan muzik semasa berjalan atau berjoging, ia akan melekakan anda supaya berjalan atau berjoging lebih jauh.

95. Lakukan yoga. Ia membakar antara 250-350 kalori selama 1 jam.

96. Dehidrasi melambatkan kadar metaboliesme sebanyak 3%.Namun, kuncinya bukanlah berapa banyak anda minum tetapi berapa kerap anda minum.

Bagaimana mengendalikan makan kerana emosi?

97. Dapatkan khidmat nasihat pakar diet atau pemakanan.

98. Carilah teman untuk berbual.

99. Sertai kumpulan sokongan yg boleh membantu anda mengurangkan berat badan.

100. Melayari internet juga boleh membantu. Layari laman web yg menawarkan program diet. Anda juga boleh bersoal jawab dgn pakar atau kaunselor melaui emel.


Wednesday, February 16, 2011

Rindu Setengah Mati - OST KDB

Aku ingin engkau ada disini
menemaniku saat sepi
menemaniku saat gundah

berat hidup ini tanpa dirimu
ku hanya mencintai kamu
ku hanya memiliki kamu

Reff:
aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
aku rindu setengah mati

meski tlah lama kita tak bertemu
ku slalu memimpikan kamu
ku tak bisa hidup tanpamu

aku rindu setengah mati kepadamu
sungguh ku ingin kau tahu
ku tak bisa hidup tanpamu
aku rindu…


Monday, February 14, 2011

Al-Fatihah...

Hari ni Pak Ngah telah kembali ke rahmatullah.. Semoga roh nya ditempatkan bersama orang-orang yang beriman... Amin...


Sunday, January 16, 2011

Baim Wong... 12 Jan 2011

thanks to Admin BWFPO, yang telah menjayakan majlis Baim bertemu peminat di Malaysia.. antara kenangan yang indah ...

sebelum ke Cineplex Mutiara Damansara , sempat masuk IKEA grab 2 anak patung ni..

me wit kak comel...hehehe

me wit kak tona...


tiket udah ada.. Baim nya belum juga dateng...

OMG!! akhirnya.... hahahaha.. peminat paling poyo..


sassi pun ada...

dapat gak duk belakang Baim masa preview KDB...


Baim senyum.. mau ambil foto ni...


akhirnya putera katak ku berada dalam genggaman Baim Wong..

acara kemuncak ni.. hahaha....

selain dapat berjumpa dengan Baim Wong aku dapat kawan2 baru kak comel, kak tona, Yuss , kak Ana.. dan dapat jumpa dengan Admin BWFPO.. terima kasih sume...