Wednesday, August 3, 2011

3 Ramadhan

Assalamualaikum....

hari ni dah masuk hari ke-3 umat Islam berpuasa.. rasa nya belum terlambat untuk saya ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al - Mubarak kepada muslimin & muslimat di seluruh dunia... fuhh... !!! ucapan terbaik nih. hehhe.. hari ni saya teringin nak makan masak lemak telur itik + belimbing .. *baru kul 11 pagi dah teringin nak makan bagai kekekeke* ni ha resipi yang saya amik dari 'rasa online' harus cuba nih...

Bahan-bahan:

12 biji telur itik

100gm belimbing buluh

200gm cili padi

7.5cm kunyit hidup

3 batang serai | diketuk

3 helai daun kunyit | dicarik

4 sudu makan cuka

1 liter santan

Air secukupnya

Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara memasak:

1. Didihkan air dan masukkan cuka. Perlahankan api dan pecahkan telur itik perlahan-lahan ke dalamnya. Ketepikan.

2. Masukkan bahan kisar, serai dan air secukupnya ke dalam periuk. Biarkan sehingga air hampir kering.

3. Kemudian masukkan daun kunyit, belimbing buluh, santan dan perasakan. Kacau sebati dan perlahankan api.

4. Akhir sekali, masukkan telur itik tadi dan didihkan seketika. Sedia untuk dihidangkan.



hayohhh... saya dah terliur ni.. hahahah.. ok..ok.. lupakan...lupakan... sambung kerja .. daaa...

2 comments:

  1. sedapnya..anta 2 bijik kat umah den yek

    ReplyDelete
  2. xbuat la ti.. semalam berbuka rumah sedara.. lagi pun belimbing tu cam susah je nak dapat kat sini.. (cam alasan jer hehehe)

    ReplyDelete

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Happy Birthday tickers
Daisypath Happy Birthday tickers

dah jejak kata ko..

Wednesday, August 3, 2011

3 Ramadhan

Assalamualaikum....

hari ni dah masuk hari ke-3 umat Islam berpuasa.. rasa nya belum terlambat untuk saya ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al - Mubarak kepada muslimin & muslimat di seluruh dunia... fuhh... !!! ucapan terbaik nih. hehhe.. hari ni saya teringin nak makan masak lemak telur itik + belimbing .. *baru kul 11 pagi dah teringin nak makan bagai kekekeke* ni ha resipi yang saya amik dari 'rasa online' harus cuba nih...

Bahan-bahan:

12 biji telur itik

100gm belimbing buluh

200gm cili padi

7.5cm kunyit hidup

3 batang serai | diketuk

3 helai daun kunyit | dicarik

4 sudu makan cuka

1 liter santan

Air secukupnya

Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara memasak:

1. Didihkan air dan masukkan cuka. Perlahankan api dan pecahkan telur itik perlahan-lahan ke dalamnya. Ketepikan.

2. Masukkan bahan kisar, serai dan air secukupnya ke dalam periuk. Biarkan sehingga air hampir kering.

3. Kemudian masukkan daun kunyit, belimbing buluh, santan dan perasakan. Kacau sebati dan perlahankan api.

4. Akhir sekali, masukkan telur itik tadi dan didihkan seketika. Sedia untuk dihidangkan.



hayohhh... saya dah terliur ni.. hahahah.. ok..ok.. lupakan...lupakan... sambung kerja .. daaa...

2 comments:

  1. sedapnya..anta 2 bijik kat umah den yek

    ReplyDelete
  2. xbuat la ti.. semalam berbuka rumah sedara.. lagi pun belimbing tu cam susah je nak dapat kat sini.. (cam alasan jer hehehe)

    ReplyDelete